ezgif.com-gif-maker - 2022-05-01T014735.121

دندان قروچه چیست؟

آنچه می خوانید...

دندان قروچه عارضه ای است که در آن بیمار دندان هایش را به هم فشار می دهد. اگر دندان قروچه داشته باشید، ممکن است ناخودآگاه و در خواب یا بیداری دندان های خود را به یکدیگر فشار دهید.

 دندان قروچه در خواب یک اختلال حرکتی مرتبط با خواب تلقی می شود. افرادی که در خواب دندان قروچه دارند، انتظار می رود اختلالات خواب دیگری همچون خروپف و وقفه تنفسی در خواب داشته باشند.

دندان قروچه ی خفیف ممکن است نیازی به درمان نداشته باشد اما در برخی افراد می تواند به قدری جدی باشد که منجر به سر درد، اختلال در فک، آسیب به دندان ها و مشکلاتی از این قبیل شود.

از آنجایی که ممکن است این اختلال را در خواب داشته باشید اما از مشکلات آن آگاه نباشید، دانستن علائم آن از اهمیت بالایی برخوردار است. درباره لمینت سرامیکی بیشتر بخوانید.

علائم دندان قروچه

این علائم عبارتند از:

  • فشردن دندان ها به یکدیگر که ممکن است به قدری صدای آن بلند باشد که فردی که کنارتان خوابیده را بیدار کند
  • دندان هایی که صاف، شکسته،  یا لق شده اند
  • مینای دندان فرسوده شده به طوری که لایه های عمیق دندان مشخص باشد
  • افزایش حساسیت یا درد دندان
  • عضلات فک خسته یا سفت، یا فک قفل شده که به طور کامل باز یا بسته نمی شود
  • درد فک، صورت و گردن
  • گوش دردی که منشا آن گوش نیست
  • سردرد مبهمی که از شقیقه ها شروع می شود
  • آسیب ناشی از جویدن  در قسمت داخلی گونه ها
  • اختلال خواب

عوامل موثر بر دندان قروچه

پزشکان اطلاعات دقیقی از عوامل ابتلا به دندان قروچه ندارند اما عامل آن می تواند ترکیبی از مشکلات روحی ، جسمی و ژنتیکی باشد.

دندان قروچه در بیداری می تواند ناشی از احساساتی چون اضطراب، استرس، خشم،نا امیدی یا تنش بوده یا ممکن است یک استراتژی مقابله ای یا یک عادت در حین تمرکز عمیق باشد.

دندان قروچه در خواب ممکن است یک فعالیت جویدن مرتبط با خواب باشد که با برانگیختگی همراه است.

عوامل خطرساز

مواردی که خطرابتلا به این عارضه را افزایش می دهند عبارتند از:

استرس: افزایش استرس، اضطراب، خشم و احساس ناامیدی سبب ایجاد دندان قروچه می شوند.

سن: دندان قروچه اغلب در کودکان شایع است اما در میان نوجوانان نیز وجود دارد. درباره کامپوزیت دندان بخوانید.

تایپ شخصیتی: داشتن شخصیتی پرخاشگر، مقایسه گر و بی قرار می تواند خطر ابتلا به این عارضه را افزایش دهد.

مصرف برخی دارو ها و سایر موارد : دندان قروچه می تواند یکی از عوارض غیر عادی مصرف داروهای روانی مانند قراص های ضد افسردگی باشد. استعمال دخانیات، مصرف الکل ، نوشیدنی های کافئین دار و مصرف مواد مخدر به صورت تفریحی می توانند خطر ابتلا به عارضه ی دندان قروچه را افزایش دهند.

سابقه ی دندان قروچه در خانواده: دندان قروچه معمولا در خانواده رخ می دهد. اگر به دندان قروچه مبتلا هستید، احتمالا اعضای خانواده شما نیز به این بیماری مبتلا بوده یا پیشینه ی آن را دارند.

سایر اختلالات: این بیماری می تواند به سلامت روان و اختلالات درمانی مانند بیماری پارکینسون، زوال عقل، اختلال رفلاکس معده به مری (GERD)، صرع، وحشت های شبانه، اختلالات مرتبط با خواب مانند آپنه خواب، و اختلال کمبود توجه/بیش فعالی (ADHD) مربوط باشد.

تشخیص بیماری

در طی معاینات دندانپزشکی، دندانپزشک شما احتمالا نشانه های دندان قروچه را بررسی می کند.

نخسین مرحله در تشخیص بیماری سنجش و معاینه است. اگر نشانه ای از دندان قروچه در معاینات شما مشاهده شود، دندانپزشک طی معاینات متعدد به دنبال تغییراتی در دهان و دندان ها می گردد تا اگر این فرآیند پیش رونده باشد درمان را شروع کند. در زمینه ارتودنسی نامرئی در این مقاله بخوانید.

مرحله ی بعدی تعیین علل بیماری است. در این شرایط دندانپزشک به جهت تعیین علل بیماری سوالاتی در مورد سلامت کلی دندان ها،مصرف دارو، روتین روزانه و عادت های مربوط به خواب شما می پرسد.

دندانپزشک برای ارزشیابی میزان دندان قروچه ممکن است موارد زیر را بررسی کند:

  • حساسیت در عضلات فک
  • مشکلات آشکار دندان ها مانند شکستگی یا افتادگی دندان ها
  • آسیب های دیگر به دندان ها، استخوان زیرین و درون گونه ها توسط اشعه ایکس.

 درمان دندان قروچه

در بسیاری از موارد نیازی به درمان نیست. بسیاری از کودکان بدون درمان بزرگ می شوند و در بسیاری از بزرگسالان این موضوع آنقدر شدید نیست که نیاز به درمان داشته باشد. اما اگر دندان قروچه شدید باشد رویکرد های دندانپزشکی و  درمان های مختلفی مانند داروهایی برای جلوگیری از آسیب بیشتر دندان ها و تسکین درد پیشنهاد می شود.

رویکرد های دندانپزشکی

اگر شما یا فرزندتان مبتلا به عارضه ی دندان قروچه هستید، دندانپزشک ممکن است راه هایی را برای حفظ یا بهبود دندان های شما پیشنهاد دهد. . اگرچه این روش‌ها ممکن است از سایش دندان‌ها جلوگیری کرده یا آن را اصلاح کنند، اما نمی‌توانند جلوی دندان قروچه را بگیرند.

  • محافظ دندان: این محافظ ها که اصطلاحا به آنها نایت گارد گفته می شود، برای جلوگیری از آسیب ناشی از دندان قروچه، دندان ها را از یکدیگر جدا نگه می دارد. این محافظ ها می توانند از اکریلیک سخت یا مواد نرم ساخته شده و روی دندان های بالا یا پایین شما قرار گیرند.
  • اصلاح دندان: در موارد حاد، هنگامی که سایش دندان منجر به حساسیت یا ناتوانی در جویدن صحیح شده باشد، دندانپزشک ممکن است مجبور به تغییر شکل سطح جویدنی دندان ها و یا استفاده از روکش به جهت ترمیم دندان های آسیب دیده شود.

از دیگر رویکرد های درمانی این مسئله می توان به کنترل استرس و اضطراب، تغییر رفتار، و بازخورد رفتاری به جهت تغییر عادت ها اشاره کرد. در انتها می توانید مقاله ایمپلنت دندان را بخوانید.

دارو درمانی

به طور کلی داروها خیلی بر درمان دندان قروچه موثر نیستند. اما برخی داروهایی که ممکن است برای درمان به کارآیند عبارتند از :

  • شل کننده های عضلانی
  • تزریق بوتاکس
  • داروهای کنترل استرس و اضطراب.
  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bruxism/symptoms-causes/syc-20356095
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bruxism/diagnosis-treatment/drc-20356100

در انتها می توانید سوالات خود را در خصوص انواع روش های درمانی و زیبایی دندان از دکتر مسعود پورشاهی در بخش نظرات سایت بپرسید.

دکتر مسعود پورشاهی

دکتر مسعود پورشاهی

متخصص ارتودنسی
متخصص زیبایی ارتودنتیکس
ایمپلنت، سرامیک، لیزر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *