پوسیدگی دندان از ان دسته مشکلات دهان و دندان است که بسیار نا خوشایند و ازار دهنده است و در هر سنی ممکن است رخ دهد. جالب است بدانید پوسیدگی دندان بعد از سرما خوردگی شایع ترین بیماری است. در این مقاله به پوسیدگی دندان می پردازیم و راه کار های عملی برای جلوگیری از پوسیدگی دندان ارائه میکنیم در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
پوسیدگی دندان
در ادامه و در صورت عدم شست و شوی دهان پلاک ها را ایجاد میکنند. اگر پلاک از روی دندان ها پاک نشوند ماندگار شده و فرایند پوسیدن دندان ها را آغاز میکنند. در ادامه این پلاک ها تاتار ها را ایجاد میکنند. تاثیر این جرم ها و پلاک ها تنها دندان ها نیستند و عامل برخی بیماری های لثه نیز این پلاک ها و باکتری ها هستند. پلاک و تاتار می توانند به مینای دندان نیز آسیب زده و در نهایت باعث حفره های دندانی می شوند که می تواند خیلی دردناک باشد. پوسیدگی دندان ها به سه دسته تقسیم میشوند:
در ابتدا لازم است بدانید پوسیدگی دندان چیست و چطور ایجاد می شود. باکتری های مختلفی در محیط دهان وجود دارند که در حالت عادی بیماری زا نیستند و برای بدن و سلامتی مشکلی ایجاد نمی کنند. اما بعد از غذا خوردن این باکتری ها از باقی مانده ذرات غذایی در دهان نوعی اسید ایجاد میکنند .

پوسیدگی ریشه دندان
اگر حفره روی ریشه دندان ایجاد شود باعث پوسیدگی ریشه دندان میشود. برای درمان پوسیدگی ریشه دندان ابتدا تمام قسمت های پوسیده را از بین میبرند و سپس دندانپزشک با توجه به نیاز ممکن است عصب کشی را لازم بداند. از آن جایی که پوسیدگی در ریشه دندان به سرعت گسترش میابد عصب کشی بهترین راه به نظر میرسد.
حفره های سطح صاف

حفره های سطح دندان که باعث پوسیدگی می شود درمان ساده ای دارند. پوسیدگی سطح صاف دندان معمولا رشد کندی دارد و با کمک ژل ها و خمیر دندان های حاوی فلوراید به سادگی قابل درمان هستند. فلوراید دندان ها را از پوسیدگی حفظ میکند و باعث استحکام دندان ها می شوند.
به همین دلیل به اب شهری مقداری فلوراید اضافه میشود. البته فلوراید زیادی می تواند رنگ دندان ها را به زردی ببرد و ظاهر زیبایی ندارد.
پوسیدگی شیاری
پوسیدگی های شیار مانند روی دندان های اسیا از این نوع هستند. اگر زود تشخیص و درمان شود میتوان از گسترش پوسیدگی جلوگیری کرد. در مراحل ابتدایی با کمک فلوراید نیز می توان آن را درمان کرد اما در صورت پیشرفت پوسیدگی باید پوسیدگی دندان برداشته شود و با مواد پر کننده دندان را پر کرده و ترمیم کرد. درباره کامپوزیت دندان بیشتر بدانید.
عوامل ایجاد کننده پوسیدگی
مواد غذایی باقی مانده در دهان عامل اصلی ایجاد پوسیدگی هاست. اما برخی مواد غذایی به علت چسبندگی زیادی که دارند بیشتر برای دندان ها تحدید کننده هستند. نشاسته و شکر از جمله مواد چسبنده ای هستند که در بیشتر خوراکی ها وجود دارند.
بهتر است بعد از مصرف این مواد حتما مسواک زده و دهان و دندان خود را بشویید. چیپس و پفک و فراورده های این چنینی باعث ایجاد پلاک های بیشتر می شوند. در مصرف این مواد دقت نمایید.
پیشگیری از پوسیدگی دندان
۱ . چکاب مرتب دندان ها از نظر پوسیدگی می تواند بسیار مور باشد اگر پوسیدگی دندان در ابتدای بروز آن تشخیص داده شده و برای درمان اقدام شود می توان از پیشرفت آن و بروز آسیب های بیشتر دهان و دندان جلوگیری نمود. درباره تعداد دفعاتی که برای ویزیت دندان های خود نیاز دارید با دندانپزشکتان صحبت کنید.

۲ . استفاده از شیارپوش های دندان یا (فیشور سیلانت ) در حفاظت دندان ها از پوسیدگی موثر است. درخی متخصصان توصیه می کنند کودکان و نوجوانان از این شیار پوش ها و محافظ های پلاستیکی بر روی دندان های خود استفاده نمایند تا دندان ها را از آسیب و پوسیدگی حفظ کنند. این شیار پوش ها معمولا دندان های آسیا را می پوشانند و از ایجاد لکه و تشکیل پلاک بر روی ان ها جلوگیری میکنند. ایمپلنت چیست؟ در این مقاله بخوانید.
۳. شست و شوی مداوم دندان ها بعد از مصرف مواد غذایی می تواند بسیار موثر باشد. بعد از مصرف مواد غذایی به خصوص غذا های شیرین یا حاوی نشاسته دندان ها در معرض بیشترین آسیب هستند و باید به سرعت برای حفظ آن ها اقدام شود. بهتر است مصرف ریزه مواد حاوه قند و نشاته را در طول روز محدود کنید تا دندان هایتان را از آسیب حفظ نمایید. بعد از مصرف این مواد و تجمع پلاک روی دندان فرایند پوسیدگی دندان آغاز می شود.
۴ . درمان های پیشگیرانه زیادی برای جلوگیری از پوسیدگی دندان ها وجود دارد. می توانید به این منظور از دهانشویه های آنتی باکتریال استفاده نمایید. این دهانشویه ها از تجمع باکتری ها وتشکیل جرم و پلاک بر روی دندان ها جلوگیری میکنند . البته مصرف بیش از اندازه دهانشویه های قوی می تواند مضر باشد . برای استفاده از این مواد بهتر است ابتدا با دندانپزشک خود مشورت نمایید.
۵ . به خاطر داشته باشید مسواک زدن راه مناسبی برای پاک کردنم دندان هاست اما به تنهایی کافی نیست در مواردی ماندن مواد غذایی در میان دندان ها با مسواک زدن به تنهایی رفع نمی شود. استفاده از نخ دندان روش مکمل مناسبی است. در هنگام استفاده از نخ دندان سعی کنید با دقت و ملایمت زیادی این کار را انجام دهید تا از آسیب به لثه در این هنگام جلوگیری شود. همانطور که پیشتر گفته شد چکاب های منظم دندانپزشکی اهمیت زیادی دارد و دست کم باید دوبار در سال انجام شود. درباره ارتودنسی دیجیتال بخوانید.
۶. حتما تا به حال به دندان های افرادی که سیگار مصرف می کنند توجه کرده اید. پوسیدگی دندان ها و آسیب پذیری ان ها از آسیب های ظاهری مصرف سیگار و دخانیات است. توصیه میشود واگر به دنبال حفظ سلامت دندان های خود هستید عادات مضر سیگار کشیدن را کنار بگذارید. توتون و تنباکو در هر حالتی آثار نامطلوبی بر سلامت دندان و لثه ها دارند.
۷. کاهش مصرف نوشیدنی های اسیدی مثل قهوه و نوشیدنی های قندی نیز می تواند اقدام موثری باشد. این مواد اسیدی و قندی در بزاق باقی می مانند و به تدریج اثر خود را بر روی دندان ها نمایان می کنند. مصرف مداوم و زیاد چای و قهوه در طول زمان باعث بدرنگی دندان ها نیز می شوند.
مراقب سلامت دندان های خود باشید. و با رعایت نکات ساده گفته شده از پوسیدگی و آسیب به این نعمت ارزشمند پیشگیری کنید. دندان ها اندام کاربردی و حیاتی برای بدن هستند که زندگی بدون ان ها سخت و آزار دهنده است. همچنین باعث زیبایی لبخند و صورت نیز میشوند.
برای حفظ این نعمت ارزشمند بکوشید. در انتها می توانید سوالات خود را در باره انواع اقدامات زیبایی و درمانی دندان از دکتر مسعود پورشاهی متخصص ارتودنسی در بخش نظرات بپرسید . برای مشاهده ویدئو ها و اطلاعات بیشتر پیج اینستاگرام دکتر پورشاهی را مشاهده نمایید.