کامپوزیت دندان یکی از انواع روکش های دندانی است که می تواند در رنگ های مختلفی تهیه شده و روی دندان ها  قرار بگیرد. در طول این مقاله ساختار ،نحوه ساخت کامپوزیت ها ، موارد استفاده و مزایا و معایب استفاده از کامپوزیت ها را بیان می کنیم.

ماده کامپوزیت در واقع نوعی رزین است که برای پر کردن دندان نیز از آن استفاده می شود. سپس با کمک دستگاه های مخصوصی کاملا به دندان چسبانده میشود. به طوری که فاصله ای بین دندان و کامپوزیت باقی نماند. این کامپوزیت ها در هنگام پر کردن دندان ها به صورت مستقیم روی دندان قرار می گیرند و به صورت مستقیم روی دندان شکل داده میشود. به همین علت دندانپزشکان شبیه مجسمه ساز های هنرمندی هستند که باید به این رزین ها شکل و حالت بدهند تا به درستی در جای خود قرار گیرد. انجام کامپوزیت را در واقع هنری ظریف و دقیقی می دانند که باید توسط دندانپزشک هنرمندی انجام شود تا به حالت ایده آل برسد.

کاربرد کامپوزیت

همانطور که گفته شد کامپوزیت ها پوشش های رزینی یا پلاستیکی هستند که می توان آن ها را به رنگ دندان ها ساخت و برای ترمیم و روکش دندان ها از آن استفاده کرد. این پلیمر ها کار بردهای زیادی در تزمیمی و بازسازی دندان ها دارند. مواردی از کاربرد این موارد را در قسمت زیر مشاهده میکنید.
ترمیم و بازسازی دندان ها از لحاظ :

کاندیدای نامناسب کامپوزیت دندان 

افراد دارای دندان های

برجسته 

افراد دارای دندان های

نامنظم 

افرادی که قادر به رعایت بهداشت

دهان و دهان نیستند. 

ویژگی های کامپوزیت

خود کامپوزیت ها از لحاظ برخی ویژگی ها با هم متفاوت هستند و کامپوزیت هایی که برای درمان های زیبایی و روکش های دندانی استفاده میشوند دارای ویژگی های منحصر به فرد خود هستند. در درمان های زیبایی کامپوزیت ها معمولا با روکش های سرامیکی مقایسه میشوند. این دو نوع روکش دندانی در اصل و اساس تفاوت های چشمگیری با یکدیگر دارند. یکی از ضعف های کامپوزیت ها آسیب پذیری در مقابل مواد غذایی و خوراکی های رنگی است. این کامپوزیت ها به مرور زمان ممکن است تغییر رنگ دهد.

خود کامپوزیت ها از لحاظ برخی ویژگی ها با هم متفاوت هستند و کامپوزیت هایی که برای درمان های زیبایی و روکش های دندانی استفاده میشوند دارای ویژگی های منحصر به فرد خود هستند.

برای انجام این روش نیازی به تراش دادن مینای دندان نیست و در مواردی ممکن است دندانپزشک تصمیم به تراش دندان به صورت محدود بگیرد. این از مزایای کامپوزیت ها نیز به شمار میرود . چرا که بعد از انجام کامپوزیت نیز همچنان دندان ها دوام و استحکام خود را دارند و در صورت تمایل، بعد ها می توان کامپوزیت ها را جدا کرد.

با خاطر داشته باشید همه افراد نمی توانند از کامپوزیت بهره ببرند و در مواردی لازم است تا درمان با ارتودنسی باشد و یا از لمینت های سرامیکی کمک گرفت. کامپوزیت ها و پوشش های دندان دائمی نیستند و لازم است تا بعد از مدتی تعویض شوند.

اجرای کامپوزیت روی دندان

یکی از شروط انجام کامپوزیت سلامت لثه هاست. اگر لثه ها دچار عفونت یا مشکلی باشند باید ابتدا برای درمان آن ها اقدام کرد و بعد از بهبودی کامل شرایط انجام کامپوزیت را مجدد بررسی کرد. در جلسات مشاوره ای که پیش از انجام کامپوزیت با پزشک دارید می توانید درباره رنگ و هدف نهایی خود از کامپوزیت ها به دندانپزشک خود اطلاع دهید و رنگ مناسب کامپوزیت ها را از قبل مشخص کنید.

کامپوزیت ونیر

کامپوزیت ونیر یکی از انواع کامپوزیت است که برای ترمیم و زیبایی دندان های جلو بکار می رود با کمک این کامپوزیت ها می توان شکستگی ها  و بدرنگی های دندان های جلو را نیز برطرف کرد. در افرادی که لبخند لثه ای به دلیل کوتاه بودن دندان ها وجود دارد، نیز می توان با کمک این نوع از کامپوزیت ها مشخص شدن لثه ها در هنگام لبخند را برطرف کرد. کامپوزیت با کمک بی حسی موضعی انجام می شود و در چند ساعت قابل اتصال به دندان است. از ویژگی های مثبت کامپوزیت ها این است که می توان در صورت تمایل به کمک کامپوزیت، قد دندان ها را بلند تر کرد و به زیبایی دندان ها و لبخند افزود. افرادی که به داشتن دندان های خرگوشی یا بلند تر بودن دو دندان جلویی علاقمند هستند می توانند با کمک کامپوزیت ها این امر را ممکن سازند.

مزایای کامپوزیت 

  • اصلاح رنگ و فرم دندان ها 
  • از بین بردن فاصله بین دندان ها 
  • هزینه مناسب 
  • قابل ترمیم در صورت شکستگی 
  • قابل انجام در یک جلسه 
  • بدون نیاز به تراش 
  • طول درمان کوتاه 
  • قابلیت تعویض 
  • ساده بودن درمان 
اصلاح رنگ و فرم دندان ها 
از بین بردن فاصله بین دندان ها 
هزینه مناسب 
قابل ترمیم در صورت شکستگی 
قابل انجام در یک جلسه 

برند های کامپوزیت

امروزه شرکت های مختلفی به تولید کامپوزیت ها با کیفیت های مختلف می پردازند. شرکت های ژاپنی و آمریکایی از برند های مطرحی در این زمینه هستند. چند مورد از برترتین برند های کامپوزیت را در این قسمت مشاهده می کنید.

ژاپنی 👈

Geanial 

Gradia DIrect 

kuraray 

آمریکایی 👈

۳M 

Bisco 

Cosmedent

برند سوئیسی سارمکو نیز از جمله برند های مطرح کامپوزیت هاست که در دندانپزشکی اغلب استفاده می شود. اما نکته ای که اهمیت دارد انتخاب بهترین دندانپزشک زیبایی است، که بتواند به بهترین شکل ممکن این کامپوزیت ها را روی دندان اجرا کند.

به علاوه برند سوئیسی سارمکو نیز از جمله برند های مطرح کامپوزیت هاست که در دندانپزشکی اغلب استفاده می شود. اما نکته ای که اهمیت دارد انتخاب بهترین دندانپزشک زیبایی است، که بتواند به بهترین شکل ممکن این کامپوزیت ها را روی دندان اجرا کند. البته مرغوبیت و کیفیت کامپوزیت ها نیز در اجرای هر چه بهتر آن ها اهمیت دارد اما مهارت و توانایی دندانپزشک در اجرای صحیح این کامپوزیت ها مهم تر است. درست سوار نشدن کامپوزیت ها روی لثه می تواند باعث مشکلات جدی شود. بنا بر این مهارت دندانپزشک اهمیت دارد.

نحوه انجام کامپوزیت دندان 

ابتدا قبل از انجام کامپوزیت بهترین دندانپزشک باید از سلامت کامل لثه ها مطمئن شده و در صورت وجود هر گونه التهاب و مشکل در لثه و همینطور پوسیدگی دندان، آن را درمان کند. سپس سطح دندان ها ابتدا با یک برس به طور کامل تمیز شده و مقداری از مواد کامپوزیت با رنگ انتخابی شما به صورت امتحانی برای تایید رنگ آن توسط شما بر روی دندان ها قرار خواهد گرفت. در صورت تایید شما دندان خشک و روند درمان آغاز خواهد شد. در نهایت با کمک نور آبی مواد بر روی دندان ها سفت شده و اضافات نیز برداشته خواهد شد، و از پالیش برای صاف و درخشان کردن سطح دندان ها و همینطور از بین بردن بلندی های مواد استفاده خواهد شد. 

معایب کامپوزیت

 
طول عمر کامپوزیت دندان 

طول عمر و ماندگار دندان های کامپوزیت کاملا به نحوه مراقبتی افراد از آن ها دارد. کامپوزیت ها بسیار حساس تر از دندان های اصلی بوده و در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان به سرعت تغییر رنگ داده و آسیب خواهند دید. به طور معمول در صورت رعایت دستورات مراقبتی مانند کاهش مصرف چای و قهوه و همینطور عدم مصرف خوراکی های سفت حدود ۴ الی ۵ سال است. البته در صورت تغییر رنگ کامپوزیت ها می توان از پالیش برای برگرداندن آن ها به رنگ اولیه استفاده کرد. 

هزینه کامپوزیت دندان

 هزینه کامپوزیت به عواملی از قبیل برند کامپوزیت، نوع کامپوزیت، مشکل دندان، تعداد واحد کامپوزیت، دستمزد دندانپزشک و موقعیت مکانی انجام این کار بستگی دارد. اما باید به این نکته توجه داشت که کیفیت کار در اولویت بوده بنابراین برای انجام این کار به بهترین مرکز دندانپزشکی و بهترین دندانپزشک مراجعه کرده و کیفیت نسبت به هزینه در اولویت قرار بدهید. 

مراقبتهای بعد از کامپوزیت دندان

همانطور که پیشتر در متن گفته شد از معایبی که کامپوزیت ها دارند آسیب پذیری آن ها نسبت به مواد غذایی رنگی است. پس از جمله مراقبت هایی که لازم است بعد از کامپوزیت داشته باشید، استفاده از مسواک و نخ دندن بلافاصله بعد از مصرف خوراکی های رنگی است؛ تا اجازه تغییر رنگ داده نشود. به علاوه ممکن است در اثر گاز زدن مواد غذایی سخت و خشک و یا جویدن مواد سخت کامپوزیت ها لب پر شوند. برای جلوگیری از این موضوع در مصرف مواد خوراکی سفت دقت کنید. البته از مزایای کامپوزیت ها امکان ترمیم و پولیش آن است. بعد از تغییر رنگ کامپوزیت ها می توان با کمک پولیش رنگ آن را به حالت قبل باز گرداند. دیگر مراقبت های بعد از کامپوزیت عبارتند از:

سخن پایانی 

هدف از ارائه این مقاله آشنایی بیشتر شما با کامپوزیت و مزایای آن و همینطور نحوه انجام آن بود. و به این نکته توجه داشته باشید که مراقبت های بعد از کامپوزیت بسیار مهم بوده و در طول عمر و ماندگاری آن تاثیر دارد. بنابراین دستورات مراقبتی را رعایت کرده و بهداشت دهان و دندان را پس از کامپوزیت جدی تر بگیرید؛ و هم چنین برای انجام کامپوزیت به بهترین دندانپزشک مراجعه کرده تا بهترین نتیجه را بگیرید. 

در انتها می توانید سوالات خود را درباره کامپوزیت و لمینت و انواع روش های سفید کردن دندان از دکتر مسعود پورشاهی متخصص ارتودنسی در بخش نظرات سایت بپرسید.

سوالات متداول 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *