ارتودنسی نامرئی یکی از پر طرفدار ترین انواع ارتودنسی است . برای بسیاری از افراد مشخص بودن براکت های فلزی ارتودنسی ثابت چندان خوشایند نیست و این افراد از انجام درمان با ارتودنسی گریزان هستند.
به خصوص در بزرگ سالان درمان با ارتودنسی ثابت فلزی مورد توجه نیست و این افراد بیشر تمایل دارند تا با ارتودنسی های نامرئی درمان خود را انجام دهند. در این مقاله به ارتودنسی نامرئی و مزایا و معایب آن می پردازیم .
ارتودنسی نامرئی چیست؟
ارتودنسی نامرئی به روش های مختلف ارتودنسی می گویند که در آن براکت های ارتودنسی مشخص نیست . در ارتودنسی فلزی بریس ها شامل براکت هایی هستند که توسط سیم های فلزی به یکدیگر متصل شده اند. این دستگاه ها با فشار کنترل شده ای که به دندان ها وارد می کنند به مرتب شدن آن کمک می کنند.
در ارتودنسی نامرئی با توجه به نوع آن ممکن است از بریس های شفاف در آن استفاده شود و یا دستگاه ارتودنسی پشت دندان ها نصب شود و در ظاهر دندان ها نمایان نباشد. برای انجام خدمات درمانی و زیبایی دندانپزشکی بهتر است به بهترین مرکز دندانپزشکی مراجعه نمایید.
نکته مهمی که درباره ارتودنسی نامرئی وجود دارد این است که این مدل از ارتودنسی برای همه افراد قابل انجام نیست و بعد از معاینه توسط ارتودنتیست می توان امکان انجام آن را مشخص نمود. ارتودسی های فلزی با وجود ظاهر نه چندان مناسب آن تاثیر بسیار بیشتری در درمان دارند و می توان آن را به عنوان بهترین روش های ارتودنسی معرفی نمود.
درمان با ارتودنسی نامرئی
براکت های ارتودنسی نامرئی به صورت سفارشی برای افراد ساخته می شوند و این براکت ها برای جوانان و بزرگسالان مناسب است. به طور کلی ارتودنسی نامرئی برای دندان هایی با به هم ریختگی های محدود مناسب ترند. اصلاح فاصله دندان ها و بهبود موقعیت دندان ها نیز با کمک ارتودنسی نامرئی قابل انجام است.
در ارتودنسی نامرئی ابتدا از دهان و دندان بیمار با کمک اسکنر سه بعدی ماکت هایی ساخته می شود. سپس با کمک نرم افزار های پیشرفته تری وضعیت دندان ها بعد از درمان با ارتودنسی نمایش داده می شود. درباره کاربرد لیزر در دندانپزشکی در مقاله ای دیگر بخوانید.
انواع ارتودنسی نامرئی
همانطور که در طول مقاله گفته شد ارتودنسی نامرئی نیز دارای انواع مختلفی است. هر کدام از دستگاه های ارتودنسی ویژگی ها و مزایا و معایب خود را دارند که در ادامه به آن می پردازیم .
ارتودنسی لینگوال
ارتودنسی لینگوال یکی از انواع ارتودنسی نامرئی است که بر خلاف تصور براکت های نامرئی ندارد و سیم ها و براکت های آن فلزی هستند. در این روش ارتودنسی براکت های ارتودنسی در پشت دندان ها نصب می شوند و در ظاهر دندان ها مشخص نمی شوند. درباره لمینت سرامیکی بخوانید.
براکت های ارتودنسی لینگوال از مقاوم ترین براکت ها هستند که پشت دندان ها قرار می گیرد. این ارتودنسی یکی از گران ترین انواع ارتودنسی است . افراد معمولا بعد از اتصال براکت های ارتودنسی لینگوال ممکن است در صحبت کردن و تلفظ برخی حروف دچار مشکل باشند. این مسئله به دلیل وجود براکت ها در پشت دندان هاست .
در روزهای ابتدایی درمان با ارتودنسی لینگوال ممکن است زبان به دلیل برخورد با براکت ها دچار آسیب های محدود شود. از معایب این نوع ارتودنسی می توان به عدم دسترسی مناسب به براکت ها اشاره کرد.
در صورت آسیب به براکت ها برای ترمیم آن دسترسی ارتودنتیست برای بهبود آن دشوار خواهد بود. همچنین مسواک زدن و پاک کردن دندان ها با وجود این ارتودنسی سخت خواهد بود و بهتر است با دقت و توجه بیشتری مسواک بزنید.
ارتودنسی سرامیکی
ارتودنسی های سرامیکی ساختاری شبیه ارتودنسی فلزی دارند اما با این تفاوت که در این ارتودنسی از براکت های سرامیکی استفاده می شود. این سرامیک ها به رنگ مینای دندان هستند و از بیرون چندان قابل تشخیص نیستند.
ماده سرامیکی که در این ارتودنسی استفاده میشود، دارای ویژگی های مخصوصی است که مقاومت بیشتری در برابر شکستگی دارد. همچنین قابلیت چسبندگی به دندان را نیز دارد .
نوار های لاستیکی که در اطراف براکت ها قرار می گیرند به مرور زمان دچار تغییر رنگ شده و لازم است در چکاب های ارتودنسی تعویض شوند. ارتودنسی نامرئی سرامیکی نیز نیازمند چکاب های دوره ای و برسی توسط ارتودنتیست است. این نوع ارتودنسی از ارزان قیمت ترین انواع ارتودنسی نامرئی هستند.
الاینر های نامرئی
یکی از بهترین انواع ارتودنسی که راحتی بیشتری دارد را می توان الاینر های شفاف در نظر گرفت. این نوع ارتودنسی علاوه بر شفاف و نامرئی بودن نوعی ارتودنسی متحرک است و در هنگام غذا خوردن و مسواک زدن می توان آن را خارج کرده و سپس در دهان گذاشت. درباره ایمپلنت دندان بخوانید.
دراین روش درمان با ارتودنسی الاینر های شفاف از جنس پلی یورتان با توجه به موقعیت فعلی دندان ها بیمار ساخته می شود. بعد از دوهفته مجدد موقعیت دندان ها بررسی می شود و در صورت نیاز بریس های جدید با توجه به موقعیت جدید دندان ها ساخته می شود.
در این روش تغییرات دندان ها به طور مرتب توسط دندانپزشک پایلوت می شود و میزان پیشرفت درمان قابل تشخیص است. درمان با این نوع ارتودنسی در حدود ۱۰ ماه تا دو سال طول می کشد.
از نظر بهداشت دهان و دندان ارتودنسی های متحرک انتخاب مناسبی هستند . همچنین ارتودنسی های نامرئی با وجود عدم نمایان شدن در دهان وضعیت بهتری را در زمان درمان با ارتودنسی ایجاد می کنند. برای آن که بدانید کیس مناسبی برای درمان با ارتونسی الاینر های شفاف هستید با متخصص ارتودنسی مشورت نمایید.
در انتها می توانید سوالات خود را درباره انواع روش های درمانی و زیبای دندان از دکتر مسعود پورشاهی متخصص دندانپزشکی در بخش نظرات سایت بپرسید.