دندانها تاثیر زیادی در زیبایی چهره افراد دارند، و قطعا دندانهای تمیز و عاری از آلودگی تاثیر بسیار زیادی در سلامت و زیبایی دندانها خواهند داشت، جرم دندان موجب بوی بد دهان، پوسیدگی دندان و بیماریهای لثهای خواهد شد. به همین دلیل برای از بین بردن جرم دندان باید به دندانپزشک مراجعه کرده تا در صورت نیاز عمل جرمگیری دندان بر روی دندانهای شما انجام شود. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا از اهمیت جرمگیری دندان آگاه شوید.
جرم گیری دندان چیست؟
جرم دندان در واقع لایه چسبناک و بدون رنگ از باکتریها هستند، که مانند یک رسوب بر روی دندانها تجمع خواهند کرد و در صورت باقی ماندن این میکروبها به مدت ۴۸ ساعت بر روی دندان این باکتریها با بزاق دهان ترکیب شده و دیگر به راحتی با شستشو و مسواک پاک نخواهد شد؛
و در صورتی که به طور مرتب با اعمالی مانند مسواک زدن به سلامت و پاکیزگی دندانهای خود نرسید، غذاهای باقی مانده در میان دندانها به مرور زمان شروع به انتشار باکتری کرده و موجب ایجاد جرم بر روی دندان، تغییر رنگ و روی دندانها و ایجاد بوی بد دهان خواهند شد.
اگر به موقع برای از بین بردن جرم دندان اقدام نشود، کثیفی و جرم دندانها موجب آسیب به دندان و لثهها خواهند شد؛ و ممکن است مینای دندانها را نیز از بین ببرد و دندان پوسیده شود. که در آن صورت باید عصبکشی و درمان ریشه انجام شود. یکی از راههای جلوگیری از پوسیدگی دندان مسواک زدن و استفاده از نخ دندان بعد از هر وعده غذایی بوده و همینطور در صورت ایجاد جرم بر روی دندانها افراد برای جرمگیری دندان به دندانپزشک مراجعه کنند تا از آسیبهای دیگر جلوگیری کنند.
در برخی از موارد با رعایت بهداشت دندان و دهان باز هم پلاکهایی بر روی دندن افراد به دلیل وجود باکتریهایی در دهان ایجاد خواهد شد. برخی از افراد بر این باور اشتباهند که جرمگیری دندان سبب از بین رفتن دندان میشود؛ در صورتی که دندانپزشکان به طور معمول سالی یکبار انجام جرمگیری دندان را توصیه میکنند.
دلایل ایجاد جرم بر روی دندان
- خودداری از مسواک زدن یا تنها یکبار مسواک زدن در طول روز
- مصرف بیش از حد مواد غذایی چسبناک و شیرین
- مصرف سیگار و دخانیات
- نوشیدن بیش از حد چای و قهوه
- استفاده نکردن از نخ دندان
- استفاده نکردن از خمیر دندان
- مراجعه نکردن به دندانپزشکی برای بررسی سلامت دندانها
- عدم درمان ارتودنسی برای دندانهای بهم ریخته و قرار نداشتن دندان و فک در موقعیت طبیعی
نحوه انجام جرمگیری دندان
دندانپزشک با توجه به میزان جرم دندان افراد جرمگیری دندان را توسط سه روش دستی،اولتراسونیک و لیزر انجام خواهد داد. در ادامه به بررسی این دو روش خواهیم پرداخت.
جرم گیری دندان به روش معمولی یا دستی
در روش جرمگیری به روش دستی یا معمولی دندانپزشک با توجه به حس لامسه خود رسوب و پلاکهای موجود بر روی دندانها را شناسایی کرده و با استفاده از ابزارهای دستی و وسایل مخصوص دندانها را تمیز کرده و پلاکهای دندانی را از بین خواهد برد. پس از اتمام جرمگیری افراد دندانهای خود را شسته و مقداری خون در این هنگام خارج میشود که کاملا طبیعی است.
جرم گیری دندان به روش اولتراسونیک
رایجترین دستگاههای جرم گیری دندانها، دستگاه اولتراسونیک است، که با استفاده از این دستگاهها پلاکها رابا استفاده از ارتعاشات در چند مرحله از بین خواهند برد و به راحتی جرمگیری دندانها انجام خواهد شد.
در مرحله اول که به آن کورتاژ لثه گفته میشود؛ در صورتی که پس از جرمگیری همچنان عفونت و باکتریها در اطراف لثهها باقی مانده باشند، توسط لیزر و کورتاژ لثهای برای حذف بافت پوششی عفونی اقدام خواهد شد.
در مرحله دوم که به نام بروساژ دندان شناخته شده است، دنداپزشک برای ایجاد سطح صیقلی بر روی دندانها و همینطور حذف رنگها و لکهها و سفید کردن دندانها با استفاده از یک وسیلهی چرخشی متصل به یک برس در سر آن دندانها را با یک خمیر مخصوص آغشته کرده و عمل بروساژ سطوح دندانی را انجام خواهد داد.
در مرحله سوم و همینطور مرحله آخر جرم گیری به نام صیقلی کردن دندانها با Airflow، پاکسازی عمقی برای از بین بردن کامل پلاکها و لکههای دندان بدون فشار مستقیم با استفاده از اسپری هوا و بیکربنات و جت آب انجام خواهد شد. این مرحله برای از بین بردن لک و تغییر رنگ ناشی از مصرف سیگار و دخانیات و همینطور چای و قهوه بسیار موثر است.
جرم گیری دندان به روش لیزر
از این روش برای درمان پاکتهای لثه و سطوح ریشه و همینطور تسکین التهاب و بهبودی سریع بافتهای لثه پس از پاکسازی عمیق استفاده میشود. نحوه انجام روش لیزر بدین صورت است که ابتدا ژل بلیچینگ برای سفید کردن دندانها بر روی دندانها قرار داده شده و سپس پرتو شتابدهنده به طور مستقیم بر روی دندانها تابانده خواهد شد. با استفاده از این روش میتوان در کمتر از یک ساعت رنگ دندانها را سفید کرده و جرم آنها را از بین برد. این روش بیخطر و بدون درد است.
اقدامات پس از جرمگیری دندان
- مسواک زدن پس از هر وعده غذایی به مدت ۵ دقیقه
- استفاده از نخ دندان
- استفاده از دهانشویه یک روز در میان
- خودداری از مصرف بیش از حد شیرینی جات مانند قند و شکر و شکلات
- پرهیز از مصرف قهوه و چای و نوشیدنیهای گازدار
- خودداری از مصرف سیگار و دخانیات
- انجام جرمگیری سالی یکبار
- در صورت خونریزی لثه در هنگام مسواک زدن به دندانپزشک مراجعه کنید.
مزایای جرمگیری دندان
- جلوگیری از پوسیدگی دندان
- از بین بردن لکهها
- رفع بوی بد دهان
- صرفهجویی در هزینه دندانپزشکی ترمیمی
- جلوگیری از بروز بیماریهای لثهای
- جلوگیری از دست دادن دندانها
- بهبود ورم و التهاب لثه
- سفیدتر کردن دندانها
سخن پایانی
اکثر مردم بر این باورند که جرمگیری دندان موجب از بین رفتن مینای دندانها و همینطور پوسیدگی دندانها خواهد شد، در صورتی که این باور اشتباه بوده و در واقع باقی ماندن جرم بر روی دندان و لثهها مضر بوده و باعث پوسیدگی دندانها، بوی بد دهان، خونریزی لثه و بیماریهای لثه و … خواهد شد. بنابراین باید برای جلوگیری از ایجاد این آسیبها برای جرمگیری دندانها با مراجعه به بهترین مرکز دندانپزشکی زیبایی و درمانی اقدام کنید.